lördag 2 januari 2016

Januariskurning

På nyårsdagen går pizzaugnarna varma och hos de flesta finns inte mycket energi kvar över till annat efter de största helgerna på året. Nån gång måste man dock ta sig i kragen och städa undan det gamla för att få ordning på det nya. Vi började faktiskt det nya året med att premiärskura det fina trägolvet som ligger i hallen.

Ett golv som visade sig vara bra mycket smutsigare än vi tidigare trott och med förfasan såg vi hur sköljvattnet blev gråare och gråare samtidigt som vi ändå blev lättade över att golvet ändå såg ut att bli renare. Resultatet syntes först efter att det torkat ordentligt och dagen efter såg vi skillnaden svart på vitt, nästan bokstavligen.

Till skurningen använde vi en hantverksmässigt tillverkad såpa med biologiskt odlad linolja som fettbas och den doftar precis som såpa ska, härligt av bittermandel. Vi fick handlat den när vi var ute på äventyr med Lövet i mitten av november och passade då också på att fixa en skurborste i byggnadsvårdsbutiken som finns vid Nääs fabriker (där jag också hittade mina nya lokaltillverkade ullkardor). Kan dock rekommendera att köpa en med hål i för att kunna sätta i en stav så man slipper krypa på golvet som vi gjorde.

Eftersom golvet var såpass skitigt så tog det en stund och krävde en hel del skrubbande och man förstår att det var kämpigt att hålla rent förr utan dammsugare och andra moderniteter. Vi har ungefär 150 kvadratmeter trägolv som ska såpskuras och bli grått och fint... Som tur är ligger det mesta för närvarande antingen skyddat under gammal linoleummatta eller så är det på övervåningen där det inte blir så smutsigt. Allt i sinom tid. Det kommer ändå vara värt tiden och energin då vi kommer få ett hållbart golv som är tvättat och skyddat med en naturlig och giftfri produkt som är bra både för träet och oss som går omkring på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar