onsdag 31 juli 2013

Lästips: OM


Idag kommer jag inte att tipsa om en bok, utan om en nyutkommen tidning som finns behändigt tillgängligt på nätet och alldeles utan kostnad. Trillade över tidningen OM av en slump, kommer inte alls ihåg vart jag var inne och surfade någonstans, och bara framsidan fick mig att vilja läsa direkt. Underrubriken är Omställning och för dem som inte har stött på begreppet tidigare kan jag berätta att det är ganska brett, men syftar i det stora hela på att ställa om sin livsstil till de ändrade livsvillkoren för framtiden. Det handlar om att förhålla sig till oljetoppen, global uppvärmning och andra brister i dagens industrisamhälle. Bakom tidningen ligger namn från en nationell organisation vid namn Transition Sweden, som i sig är en del av ett internationellt initiativ vid namn Transition Network. Lokalorganisationer finns minsann också och den närmaste jag har ligger i Göteborg.

Med rubriker som Odla svamp i kaffesump och Rocket Mass Heater blir man omedelbart intresserad av vad mer som erbjuds innanför pärmarna. Det är inspirerande artiklar om aktuella ämnen och andan är den att varje människa ska kunna göra något med hjälp av enkla råd som leder en i rätt riktning. De tar exempelvis upp bin och humlor, som jag skrev om för några veckor sedan, och tipsar om vad man kan göra för att hjälpa dem på traven även om en egen bikupa inte lockar; nämligen vilka blommor som är bästa maten.

Artiklarna är varvade med fina bilder och rapporter från små och stora samhällen som idag befinner sig i olika stadier av att ställa om sig, det finns alltså stora möjligheter att hitta likasinnade om man är nyfiken. Även om det inte kostar något att läsa/spara/skriva ut finns det en liten knapp där man kan donera 20 kronor, vilket är avsevärt billigare än att handla en valfri tidning i mataffären. Nästa nummer kommer i augusti och då hoppas jag få läsa många insändare och fler intressanta uppslag.

3 kommentarer:

 1. Bra tips!! Den hade jag inte hört talas om.
  Blev nyfiken om det där du skrev om syrad creme fraiche. Vad blir det av detta? Har du skrivit något inlägg om detta så ge mig gärna länken, skulle vara roligt att veta mer.
  Ha det gott i sommarsolen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar använda mig av Dalmatian Moms recept när jag gör creme fraiche/gräddfil/annat gottigt. Superenkla att följa och svåra att misslyckas med, plus att man slipper vara så beroende av affärens utbud av ekologiska mejeriprodukter :) Kram

   Radera
 2. Brukar kika in hos henne med jämna mellanrum, men detta hade jag missat. Ha det fint/Annelie

  SvaraRadera