fredag 23 oktober 2015

Ekologiskt till fåglarna

Nu när första vintern med hus nalkas så sakta har vi bestämt oss för att göra något vi längtat efter under alla åren i lägenheten, nämligen att mata fåglar. Det är inte helt uppskattat av grannarna på våningen under att husera småfåglar från balkongen, hur söta de än må vara. Därför har vi fått nöja oss med att i alla fall oavsiktligt bidra med färska hallon och smultron till någon enstaka skatfamilj som bott i närheten.

Redan för två år sedan upptäckte jag Slåttergubben och deras affärsidé med att sälja ekologisk fågelmat och bara väntat på att en dag kunna handla där själv. De inte bara säljer bra grejer till fåglar utan har ett brinnande miljöengagemang på flertalet fronter. Kunder kan köpa ängsfröer för att kunna återskapa och främja den artrikedom som en gång domnierade det svenska landskapet med en biologisk mångfald av blommor, insekter och fåglar. Man kan ekonomiskt stödja deras arbete för att få den en gång så vanliga storken åter börja frodas genom att skapa gynnsamma miljöer för dessa magnifika fåglar.

För egen del har de, förutom den ekologiska aspekten, satsat på svenskodlat när det går (deras oskalade solrosfrön odlas på den egna gården) och alla åkerfrön är biprodukter från svensk sädesodling. En liten peng för varje sålt kilo går till lokala miljöförbättrande åtgärder, men också till Storkprojektet. Sen har också deras anställda samma syn på miljön och självklart återvinns och återbrukas det samtidigt som det finns ekonomiska morötter för att göra miljömedvetna val som är det där lilla extra.

Ni får ursäkta om det här låter som en enda lång skamlös reklamtext, men jag blir så glad när företag visar att det går att bry sig om miljön samtidigt som man faktiskt kan tjäna pengar på det också. Annars är ju ofta den här typen av engagemang förknippade med kostnader, tid- och energislukande som man enbart pysslar med för att man brinner för det. Därför tycker jag det är viktigt att det uppmärksammas att det inte alls måste vara så.

Så igår fick vi då hem hela 75 kilo av nyttiga godsaker till alla vinterns stannfåglar. Efter att ha gått igenom deras lååånga lista över alla fåglar som kan tänkas komma på besök kom jag fram till en blandning som jag tror täcker det mesta; hackade solroskärnor, åkerfrön, hirskolvar och jordnötter. Det sista är mest för att kunna fylla vår fina ekorrmatare vi fick i inflyttningspresent (älskar när människor känner en så väl), men det är många fåglar som uppskattar nötterna också. Det är fri frakt om man handlar 65 kilo eller mer så vill man inte ha så mycket kan man alltid gå ihop med grannen på ett köp. Nu står i alla fall mumsigheterna på en pall i källaren och väntar på att potioneras ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar