onsdag 7 oktober 2015

Fruktträdsuppdatering

Har ju helt glömt av att fortsätta berättelsen om det mystiska trädet med taggar vars frukter såg ut som oliver. Det visade sig vara riktigt söta små gula körsbärsplommon, eller mirabelle som de också kallas i Danmark och på vissa håll i landet. Sån tur har jag! Problemet är bara att träden/buskarna är fyra-fem meter höga och tämligen svåra att skörda. Därför har jag fått gå och plocka allteftersom de trillar ner på marken och de flesta är i gott skick även efter ett sådant fall.

Tanken är väl att de ska klippas ner till marken så man kan börja om från början, men man vill ju inte vara utan frukt de åren det tar innan de vuxit sig stora nog att blomma. Det blir nog först till att rensa upp runt omkring för att avgöra vilka plantor som ska få stå kvar och hur vi bäst beskär eller kapar dem. Oavsett hur det blir så ska man tydligen beskära stenfrukter på hösten efter skörd så det får göras ganska snart.

Fick också utökat plommonskörden med lite victoriaplommon som grannen så generöst bjöd av och de är ju riktigt goda så att ha en egen buske av den sorten står definitivt på listan. Hade också hoppats på både mos och äppelringar från egna äppelträdet, men de vart så väldans angripna av något plus att storleken var i minsta laget då det inte gick att gallra. Högt, ovårdat och gammalt är det och sen växer det en skog av röda vinbär under så man kommer liksom inte åt.

Allt som allt ändå väldigt nöjd med skörden i trädgården första året, speciellt eftersom jag inte gjort något mer än att flytta in. Nu när jag har bekantat mig med det som finns så vet jag ungefär vad som behövs göras till nästa år och en grov plan över var allt ska stå börjar ta form. Det spritter redan i fingrarna, men de får sysselsätta sig med att gräva ner lite blomsterlökar runt brevlådan istället och sedan hålla tummarna för att rådjuren inte äter upp dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar