Just nu håller den svenska producentföreningen Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) på med en plastkampanj. De kampanjar dock inte för plast, men inte heller emot utan för att öka källsorteringsgraden på plast som är skrämmande låg. Jag skrev tidigare om det här i våras när jag blev smått förfärad över att vi lade mer plast i återvinningen än den genomsnittlige svensken. Efter lite grävande hittade jag en ynka siffra för en ynka stad som var aktuell för ett antal år sedan där det anges att endast hälften av hårdplasten hamnade i rätt kärl och så lite som 20 procent av mjukplasten källsorterades, resten hamnade direkt i brännbart. Jag hoppas att siffrorna har förbättrats men det är nog rimligt att säga att minst varannan plastförpackning hamnar där den inte ska.
Man förstår ju varför en kampanj för ökad plaståtervinning behövs och de har tagit fasta på att försöka göra det lite enklare för det finns en hel del anledningar till varför så många väljer att inte sopsortera plast. Somliga har svårt att få plats sopsorteringen, plasten är ofta nedkletad med mat och de kanske inte vet vad som faktiskt kan återvinnas eller hur det ska göras. Ganska många tror nog också att det inte finns nån vinst att göra, varken för miljön eller sin egen skull.
Genom att skriva många vardagliga exempel på vad som faktiskt ska sorteras och inte blir det tydligt med vad som verkligen avses med plastförpackning. Sedan kan man skicka in sina egna tips på hur man kan göra det enklare för sig och som belöning får man en återvinningskasse hemskickad. Att också läsa alla andras lösningar ger ofta nya smarta idéer man inte tidigare tänkt på. FTI har även låtit genomföra en livscykelanalys på plast för att ta reda på om det faktiskt lönar sig att inte kasta plasten i brännbart. Den visar tydligt att trots bränslet för transporter och energin för själva återvinningen så är det i slutändan ändå en koldioxidvinst. Hur man själv värderar sin tid är dock inte medräknat men för mig är det verkligen inte många sekunder extra om dagen det gäller och valet är självklart. Hur gör du med din plast?
Tack för spridningshjälpen Alexandra. För den som vill veta mer läs gärna på http://plast.ftiab.se
SvaraRaderaNöjet är mitt! Kramar Alexandra
Radera